Over e-bikes

Bij elektrische fietsen (ook wel e-bikes genoemd) komt deze aankoopgids waarschijnlijk het meest van pas. Een elektrische fiets is namelijk een relatief dure fiets die voor een veelvoud van doeleinden gebruikt kan worden. Derhalve is het van belang dat men een weloverwogen keus maakt aan de hand van een aantal eigenschappen bij het aanschaffen van zo’n elektrisch aangedreven fiets.

TYPE GEBRUIK

De eerste vraag die een toekomstig e-biker zich moet stellen is waar hij of zij de fiets voor gaat gebruiken. Dit gebruik zal namelijk het soort elektrische fiets en de specificaties die daar aan hangen, mede bepalen.

Het gebruik is grofweg op te delen in vier categorieën:

Woon-werkverkeer (korte afstand)
Woon-werkverkeer (lange afstand)
Recreatief (korte afstand)
Recreatief (lange afstand)

Bij de kortere afstanden is een actieradius (bereik van de fiets op een volle accu) van ongeveer 75 kilometer meestal voldoende. Als u er vanuit gaat dat er op een elektrische fiets ongeveer 20 à 25 km/h wordt gereden, dan betekent dit ruim drie uur fietsen (in Eco-mode wel te verstaan).

Bij de langere afstanden wordt een actieradius van meer dan 75 kilometer aangeraden. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het gebruik van de fiets op vakantie waarbij lange fietstochten geen uitzondering zijn.

Wat bij gebruik voor woon-werkverkeer tevens van belang is, is dat de fiets onderhoudsarm is en het liefst ook tegen een stootje kan’. Dit is het geval bij fietsen met een gesloten kettingkast en dus met een naafversnelling. De meeste naafversnellingen beschikken over zeven of acht verzetten en dat is over het algemeen ruimvoldoende. Mocht u dit toch te weinig vinden, dan zijn er ook naafversnellingen te vinden met maar liefst elf verzetten (Shimano Alfine).

Bij recreatief gebruik wordt veelal gekozen voor een fiets met een derailleur. Deze fietsen ogen iets sportiever en aan het open systeem van een derailleur kan men makkelijker zelf onderhoud plegen.

TYPE LANDSCHAP

Wat ook een bepalende factor is, is het type landschap waarin men fietst in combinatie met het gewicht van de lading (bestuurder + bagage).

Wanneer u in de randstad woont en de fiets enkel voor woon-werkverkeer gebruikt, is dit hoogstwaarschijnlijk niet aan de orde. Echter, wanneer u in een heuvelachtig gebied woont of juist op vakantie de fiets wilt gebruiken voor een tochtje door de bergen, dan is het van belang dat de fiets is voorzien van een motor met een vermogen van minimaal 40 Nm en meer dan acht versnellingen. Tevens kunt u er vanuit gaan dat u meer gebruik zult maken van de ondersteuning, waardoor de actieradius afneemt.

TYPE ACCU

De accu van de elektrische fiets dient ook eens in de zoveel tijd opgeladen te worden. Uiteraard omdat u de fiets gebruikt, maar ook wanneer u de fiets niet gebruikt, dient de accu met enige regelmaat opgeladen te worden. Als dit niet gebeurt, kan diepte-ontlading ontstaan en dit komt de levensduur van de accu zeker niet ten goede. Waar dat opladen gebeurt, verschilt per keer en daarom is het van belang dat u zich afvraagt waar u de fiets stalt en of u daar de beschikking heeft over een stopcontact.

Daarnaast is het van belang dat de temperatuur op deze plek niet onder het vriespunt komt. Dit verkort namelijk eveneens de levensduur van een accu.

Mocht uw situatie anders zijn, doet u er verstandig aan een fiets te nemen met een uitneembare accu, zodat u de accu ergens anders kunt opladen/opbergen.

TYPE FIETS

Bij elektrische fietsen staat functionaliteit voorop en derhalve worden ook de sensoren en ondersteuningssystemen steeds verder verbeterd, maar toch willen mensen ook graag gewoon een mooie fiets. Fabrikanten spelen hier steeds vaker mooi op in. Voorheen was een elektrische fiets namelijk echt een apart type, maar steeds vaker worden de standaard fietsen uitgebracht in een elektrische uitvoering en daarmee wordt de keuze steeds groter. Het gevolg hiervan is dat u vaker de ideale fiets, qua eigenschappen, ook nog eens kunt afstemmen op uw smaak. U vindt bij ons o.a:

Elektrische bakfietsen
Elektrische moederfietsen
Elektrische stadsfietsen
Elektrische transportfietsen
Elektrische vouwfietsen

Ga naar de E-bike shop
 • E-Energy
 • Gazelle
 • RIH Fietsen
 • Cortina
 • Pegasus
 • Huyser
 • E-Energy
 • Gazelle
 • RIH Fietsen
 • Cortina
 • Pegasus
 • Huyser